Ин мемориам: Др Мохсен Солејмани

Soleimani blackДр Мохсен Солејмани, директор Културног центра Исламске Републике Иран у Србији и изванредни директор Културног центра Исламске Републике Иран у Црној Гори и Македонији, преминуо је у понедељак 22. јануара 2018. године од последица срчаног удара.

Пре избора на место директора Културног центра Исламске Републике Иран у Београду, др Солејмани је обављао низ других функција у институцијама уметности и културе.

Рођен је 1959. године у Техерану. Дипломирао је енглеску књижевност на универзитету Аламе Табатабаи у Техерану и докторирао у области дечије књижевности.

Озбиљну књижевну каријеру започео је од 1980. године и до сада је написао и превео око 100 радова у области књижевне критике, наративних принципа и прозних књижевних дела. Поред первођења и ауторских књижевних дела, писао је и за радио и телевизију, а око седам годна и за штампу. Поред тога у више наврата је био и књижевни и уметнички уредник у разним часописима и новинама као што је популарни ирански лист "Хамшахри", као и главни и одговорни уредник више часописа као што је "Ђонге суреха".

Два пута је био члан жирија награде "Књига године", једном члан жирија награде "Ђалале Але Ахмар", а једну годину је провео у управном одбору Удружења дечијих и омладинских писаца.

Др Солејмани је такође држао предавања о књижевности на универзитетима, факултетима и центрима за културу и уметност. Поред тога је годинама држао предавања из области писања фикције, а предавао је и на Факултету ликовних уметности Техеранског универзитета.

Др Солејмани је део свога живота провео бавећи се активностима у области међународног културног менаџмента. Дужи низ година је био виши стручњак за међународну културу, а неколико година је провео на функцији културног представника И.Р. Ирана у Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама.

Денови на иранска кинематографија

fajr38 makedonija i 01

Амбасадата на Исламска Република Иран во Скопје во соработка со Културниот центар на Иран во Белград и Кинотека на Македонија, од 17. до 21. февруари 2017. година со почеток во 20 часот во Кинотека на Македонија ќе организираат Денови на иранската кинематографија. На манифестацијата ќе присуствува режисерот Шахрам Мокри, режисер на филмот "Риба и мачка" кој е добитник на специјалната награда на интернационалниот филмски фестивал во Венеција и уште многу други меѓународни признанија, а воедно ќе биде прикажан во рамките на манифестацијата.

Подетално...

Посета на претседателот на Република Македонија на иранскиот штанд на 61-от Меѓународен саем на книгата во Белград

sajam 2016 ivanov 01

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов во сабота, на 29. октомври, го посети 61-от Меѓународен саем на книгата и се задржа на штандот на Исламска Република Иран, каде го примија амбасадорот на Исламска Република Иран г. Маџид Фахимпур и д-р Мохсен Солејмани, аташе за култура на Амбасадата на Исламска Република Иран во Белград и му посакаа срдечно добредојде.

Подетално...

Порука лидера И.Р. Ирана поводом овогодишњег хаџа

khamenei haj 95 01

Поводом великог исламског празника Курбан бајрама лидер Исламске револуције ајaтолах Али Хаменеи је свим муслиманским верницима упутио поруку у којој се између осталог каже:

"Дани хаџа за муслимане, дани су поноса и процвата у очима створења, дани светлости срца, понизности и призивања Створитеља. Хаџ је света, световна, Божја и људска обавеза."

На следећој страници преносимо поруку у целости.

Подетално...

Саопштење Министарства спољних послова И.Р. Ирана поводом Светског дана Кудса

qods 95 01

Министарство спољних послова Исламске Републике Ирана је поводом Светског дана Кудса издало саопштење у коме се између осталог каже:

"Манифестација исламског јединства муслимана, испољеног у мудрој и интелигентној иницијативи оснивача Исламске Републике Ирана о проглашењу последњег петка у месецу Рамазана за Светски дан Кудса, како би се спречило заборављање питања Палестине и супроставило покушајима непријатеља исламског света да се угуши отпор, односно, да се маргинализује питање Палестине и његово стављање ван оквира главних питања региона и исламског света - нужност је коју су непрестано наглашавали рахметли Имам Хомени, врховни вођа Исламске револуције."

На следећој страници преносимо саопштење у целости.

Подетално...

Порака на Ајатолахот Хаменеи до сите млади луѓе во западните земји

rahbar poruka 94 02

Откако пред помалку од една година иранскиот врховен водач Сејед Али Хаменеи им се обрати на младите луѓе од Запад со отворено писмо во кое ги повика да се запознаат со автохтоните извори на исламот, со потсетување на многуте медијумски подметнувања, овој духовен и политички водач на Иран и истакнат верски авторитет во исламскиот свет денес на младите од Запад им испрати порака како своевиден одговор на актуелните настани во светот, особоно имајќи го предвид терористичкиот напад во Париз.

Во продолжението го донесуваме интегралниот превод на ова писмо.

Подетално...

Среќна Нова 2016. година

  NY2016 mk 

The First International Islamic Unification Film Festival

film arbaein 94 01The first international festival of Islamic unification films is held with the objective of persuading film-the first international islamic unification film festival from Islamic countries to produce some films in order to explain the mission of the universal convention of religious approximation, to improve the familiarity and awareness of the entente among Islamic religious followers, and to reinforce a mutual respect and consolidate the brotherhood roots among Muslims, without any distinction in sectarian, ethnic or national dependencies, in order to reach a unified Islamic nation.

"The first Islamic unification films festival" is held in two sections of feature and short films, from May 3rd to May 9th, 2016, which coincides with the Prophet Muhammad's first revelation.

Подетално...

Порука Ајатолаха Хаменеија поводом страдања ходочасника на Мини

rahbar mina 94Ајатолах Сејед Али Хаменеи лидер Исламске револуције, након трагичне катастрофе која се десила првог дана Курбан бајрама на Рамј Џемерату на Мини, у којој је велики број ходочасника изгубо живот и преселио у други бесмртни свет, изјавио саосећање са жртвама ове трагичне несреће и објавио тродневну жалост поводом овог тужног догађаја.

Подетално...

Порука лидера И.Р. Ирана поводом овогодишњег хаџа

rahbar hajj 94 01Поводом великог исламског празника Курбан бајрама лидер Исламске револуције ајaтолах Али Хаменеи је на дан Арефата у поруци хаџијама, актуелне проблеме исламског умета оценио уротама светског империјализма и истакао да је 23. септембар, дан Арефата, дан упућивања дове и ибадета, дан спознаје и опраштања греха и примања опроста (теуба), дан у којем Свемогући Господар своје робове призива Себи на посебан начин.

Превод интегралног текста поруке можете прочитати на следећој страници:

Подетално...

Порука директора Организације за културу и исламске везе за Курбан бајрам

eide ghorban sazeman 94 01Поводом наступања Курбан бајрама, једног од највећих исламских празника, директор Организације за културу и исламске везе др Абузар Ебрахими упутио је честитку свим верницима муслиманске вероисповести широм целог света.

Он у је својој поруци свим муслиманима пожелео јединство и једнодушност, и свеобухватну милост Божију.

Подетално...

Бајрамска честитка

  eide fetr 93 mk 

Порука ајатолаха Хаменеија, лидера Ирана, свеколикој омладини Европе и Северне Америке

khamenei name 93 02У светлу недавних немилих догађаја у Француској, као и сличних који су се дешавали и на жалост се дешавају свуда у свету, лидер Исламске револуције ајатолах сејид Али Хаменеи, упутио је омладини Европе и Северне Америке важну поруку, у којој указује на западне покушаје уназад две деценије да ислам представе страшним непријатељем.

Ајатолах Хаменеи је затражио од омладине западног света да о Исламу не просуђују или закључке доносе на основу терористичких напада, попут оног у Француској, већ да покушају да се са исламом боље упознају читајући и истражујући.

Превод интегралног текста писма можете прочитати на следећој страници:

Подетално...

Среќен Велигден

uskrs2015 3

Денови на културата на Исламската Република Иран во Република Македонија

dani kulture 93 bilboard

Подетално...

Покана од иранскиот претседател до јавноста за учество во собирите по повод одбележувањето на Денот на Кудс

qods rouhani 93 01Претседателот на Исламската Република Иран оцени дека колку е повеличествено учеството на луѓето на собирите по повод одбележувањето на Светскиот Ден на Кудс, толку поголема поддршка ќе биде покажана кон угнетениот народ на Палестина.

Во очи на одбележувањето на Светскиот ден на Кудс, доктор Хасан Рухани истакна дека Кудс (Ерусалим) е од голема важност за иранскиот народ од аспект на религијата, и од аспект на регионалните и светските прашања.

Подетално...

Соопштение на Организацијата за исламска култура и односи по повод Светскиот ден на Кудс

qods sazman 93 01Денес исламскиот свет, на темелот на ционистичко-американскиот план, е сведок на опасна завера на нанесување удар на исламскиот отпор во окупираната Палестина, каде започна сеопфатна и разорна војна чија цел е да се затвори палестинското прашање. Во отворената агресија врз подјармениот народ на Палестина во Газа, ционистичкиот непријател во светиот месец Рамазан повторно ги погази сите хуманистички критериуми, верски вредности и меѓународни принципи.

Подетално...

Честитка по повод почетокот на светиот месец Рамазан

Изрази саучешћа поводом тродневне жалости за страдалима у поплавама у Србији

candle 1

Недавне незапамћене поплаве у Србији које су проузроковале огромне штете, губитак живота драгих грађана ове земље и поглашење тродневне жалости од стране Владе Републике Србије, изазвале су велику жалост и бол.

Тим поводом Културни центар Амбасаде И.Р. Ирана у Београду упућује изразе дубоког и искреног саучешћа породицама и пријатељима настрадалих, као и саосећања и солидарности са драгим народом и уваженим руководством Републике Србије, а нарочито са свим преживелима и свим погођенима овом разорном катастрофом.

У нади за Божију милост и Божији благослов, молимо се за спокој душа настрадалих и утеху свима онима који су овом несрећом погођени.

Подетално...

Среќен Велигден

uskrs2014 2

Новогодишња порука лидера Исламске револуције

khamenei noruz93 01Ајатоах Сејед Али Хаменеи, лидер Исламске револуције у поруци поводом наступања Ноуруза 1393. хиџретске соларне године, упутио је честитку свим Иранцима широм света, а нарочито породицама шехида, бораца и онима који делају на путу ислама и Ирана, назвавши долазећу нову годину годином „економије и културе с националном одлучношћу и интензивним управљањем."

Лидер Исламске револуције у новогодишњој поруци је такође упутио дову Узвишеном Госпдару за све младе, породице, децу, мушкарце и жене широм Ирана, те пожелео да у новој години уживају у здрављу, весељу, душевном миру, љубави, просперитету и уздигнућу и срећи.

Подетално...

Среќна Нова 1393. иранската година

noruz2014 0220 март доаѓа пролетта во 17 часа 57 минути и 7 секунди. Над 300 милиони луѓе во светот доаѓањето на пролетта се слави како почеток на Новата Година - Норуз.noruz2014 01

На сите нив, и сите наши пријатели кои ги споделите со нас радоста на животот, Културниот центар на Иран му го честита Норуз со желба да им даде следната година донесе среќа и радост, здравје и успех, мир и просперитет, како и да го поздрават секој нов ден со насмевка и испратиле до лицето.

Честитке поводом рођења Часног Посланика Мухамеда (с)

 

Обележавајући благословљену недељу исламског јединства, користимо прилику да свим муслиманским верницима и следбеницима монотеистичких учења честитамо блажено рођење Часног Мухамеда (с), Печата веровесника, Посланика милости и симбола јединства заједнице.

Надамо се да ће Божански благослови, небеска и кур’анска учења и његова веровесничка мисија прожета обилном љубављу и милошћу обасјати људско друштво на свом путу духовног усавршавања.

Иницијатива "Светот против насилството", усвоена од страна на Генералното собрание на ОН

rouhani UNИницијатива "Светот против насилството и екстремизмот", тој сугерираше иранскиот претседател Хасан Рухани за време на неговиот говор на Генералното собрание на ОН и на својот годишен состанок во септември, беше усвоен од страна на ова тело.

Резолуцијата беше усвоена со апсолутно мнозинство на отворената седница на Генералното собрание на ОН. Следниве се на текстот на резолуцијата.

Подетално...

Среќна Нова Година и Божиќни празници

christmas 2014 smإِذْ قَالَتِ الْمَلَائِكَةُ يَا مَرْيَمُ إِنَّ اللَّـهَ يُبَشِّرُكِ بِكَلِمَةٍ مِّنْهُ اسْمُهُ الْمَسِيحُ

عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ وَجِيهًا فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَمِنَ الْمُقَرَّبِينَ

 (آل عمران:45‌‌)

 

И кога мелеките рекоа: "О Мерјем, Аллах, навистина, ти донесува радосница; од Него збор: името му е Месих, син на Мерјем, ќе биде виден и на овој свет и на Ахирет и еден е меѓу блиските на Аллах."

 ﴾Кур'ан, сура Али-'Имран, 45﴿

 

Нека Ви е честита и среќна и благословена Новата Година на сите, нека светлина на рождество Христово го осветли Вашето срце и нека милоста Божја биде постојано со сите Вас.

Hojjatoleslam wal-Muslimin Mr Ebrahim Ansari

ansari 01Hojjatoleslam Mr Ebrahim Ansari was one of the most distinctive Iranian scholars and an experienced cultural worker. He spent many years of his life performing responsible duties in the field of culture and art in Iran, after which he was appointed to the position of Cultural Attaché of the Islamic Republic of Iran in Sudan. He performed this duty for five years, and then returned to Iran. He was appointed to the position of Cultural Attaché in Lebanon three months ago. 

This zealous cultural worker, who has dedicated his entire life to promotion of culture and convergence of nations, has abruptly lost his life together with a group of innocent people, mostly women and children, in a vicious terrorist attack on November 19th 2013 in Beirut, Lebanon.

Preserving a living and cherished memory of him, we hail his immortal soul.

The book of condolences will be open at the Cultural Centre of the Islamic Republic of Iran, 32 Neznanog junaka Street, Belgrade, Serbia,  on Monday 25th, Tuesday 26th and Wednesday 27th of November between 10:00 AM and 15:00 PM.

Рамазан

eide fetr92 mk

Среќен Велигден

uskrs3

Претседателски избори во Иран

izbori92Во петок, на 14. јуни 2013. година, во Иран ќе бидат одржани единаесеттите претседателски избори, на коишто гласачите ќе гласаат за еден од 6 претседателски кандидати. Во случај ниеден кандидат да не освои повеќе од 50% гласови во првиот круг, вториот круг на претседателски избори ќе биде одржан на 21. јуни. 

Паралелно со претседателските избори, на 14. јуни ќе бидат одржани и локални избори на кои граѓаните ќе бираат претставници на градските и општинските власти.

Освен во Иран, иранските државјани коишто живеат или работат во странство ќе можат да гласаат во дипломатските претставништва на И.Р. Иран во земјите во кои се наоѓаат. Во Белград, гласачкото место ќе се наоѓа во Амбасадата на И.Р. Иран, ул. Љутице Богдана бр. 40, и ќе биде отворено од 8 до 18 часот.

Основачот на Исламската Република Иран и водачот на Исламската револуција, имамот Хомеини, во текот на својот живот во повеќе наврати го повикувал и охрабрувал народот преку учество на изборите да ја земе сопствената судбина во свои раце и да придонесе кон зајакнувањето на својата татковина.

Подетално

Пребарување

Google+

KCI Beograd
kci logo
رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران
بلگراد
icon0
 
icon1icon1icon1icon2icon3icon3icon3web logo
 

Контакт

Незнаног јунака 8
11040 Белград, Србија

Tелефон: + (00) 381 11 3672 564
                        2660 386
Факс: + (00) 381 11 2666 980
   
E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
   
Web: iran.rs
  mk.iran.rs
  me.iran.rs

Online