khamenei name 93 01

 

У име Бога Милостивог Самилосног

Последњи догађаји у Француској и њима слична дешавања у неким другим западним земљама, нагнали су ме да о њима говорим директно вама. Обраћам се вама, омладино; не зато што занемарујем ваше мајке и очеве, већ због тога што будућност ваше нације и ваше земље видим у вашим рукама, а и зато што осећај трагања за истином у вашим срцима налазим виталнијим и буднијим. Такође, у овом писму се не обраћам ни вашим политичарима и државним званичницима, јер верујем да су они свесно раздвојили пут политике од стазе искрености и исправности.

Моје речи упућене овде вама говоре о исламу и посебно о слици и лицу ислама које се вама приказује. Од пре више од две деценије, тачније од распада Совјетског савеза, учињено је много напора да се ова велика религија прикаже као застрашујући непријатељ. Изазивање осећаја страха и гнушања те инструментализација тих осећања, нажалост имају дугу традицију у политичкој историји Запада. Овде се не намеравам бавити разноврсним „страховима" који су до сада индуковани и усађени народима на Западу. И краћим излиставањем новијих критичких студија о историји, сами ћете увидети да савремене историографије прекорно говоре о неискреним и претворним понашањима влада Запада према другим народима и нацијама у свету. Историја Европе и Америке посрамљена је робовласништвом, покуњена раздобљем империјализма и постиђена неправдом над „обојенима" и нехришћанима. Ваши научни истраживачи и историчари изражавају дубоку нелагоду и постиђеност свим крвопролићима почињеним у име религије међу католицима и протестантима или у име нације и народности у Првом и Другом светском рату.

То само по себи заслужује похвалу и наводећи мали део с тог дугачког списка не желим корити историју, већ желим да ви упитате своје интелектуалце: зашто се јавна савест на Западу увек мора будити и долазити к себи с вишедеценијским, а некада и вишевековним кашњењем? Зашто се ревизија колективне свести мора односити на далеку прошлост, а не и на актуелна питања? Зашто се спречава обликовање јавне свести о тако важном питању какво је питање начина суочавања с исламском мисли и културом?

Ви добро знате да заједнички подтекст свих оних неправедних и профитерских инструментализација осећања чине ниподаштавање, изазивање гнушања и фобије. Сад од вас тражим да се запитате зашто је стара политика ширења страха и мржње овога пута незапамћеним интензитетом усмерена према исламу и муслиманима? Зашто структуре моћи у данашњем свету желе да се исламска мисао нађе на маргини и у стању пасивности? Која то значења и вредности у исламу ометају план великих сила и који се то интереси задовољавају у сенци грађења погрешне слике о исламу? Дакле, мој први захтев вама јесте да пропитујете и истражујете о мотивима тог распрострањеног оцрњивања ислама.

Мој други захтев је да на поплаву предрасуда и негативне пропаганде реагујете тако што ћете настојати ову религију упознати директно и без посредника. Здрава логика налаже да бар сазнате шта је то чиме вас плаше и од чега то требате бежати. Ја не инсистирам да прихватите моје разумевање или било коју другу интепретацију ислама, већ кажем да не дозволите да вам овај динамични реалитет (ислам) који утиче на данашњи свет представљају са задњим намерама и нечистим циљевима. Не дозволите да вам, претворно и лицемерно, терористе које сами ангажују представе као представнике ислама. Упознајте ислам кроз аутентичне изворе, кроз изворе првог реда. Упознајте се с исламом кроз Кур'ан и живот његовога часног Веровесника (мир и благослов Божији нека су над њим и његовом породицом). Хтео бих вас упитати: јесте ли икада до сада уопште посегнули за Кур'аном као књигом муслимана? Јесте ли проучили ишта од наука Веровесника ислама (мир и благослов Божији нека су над њим и његовом породицом., његових хуманих и етичких учења? Јесте ли икада до сада примили поруку о исламу из неког другог извора, осим медија? Јесте ли се икада запитали како и на темељу којих вредности је тај ислам кроз неколико континуираних векова однеговао највећу интелектуалну и научну цивилизацију и одгојио најбоље мислиоце и научнике?

Тражим од вас да не дозволите да опсценим и блесавим маскама између вас и стварности направе емоционалну брану и тако вам одузму способност објективног расуђивања. Данас кад су средства комуникације срушила географске границе, не дозволите да вас изолују вештачким, менталним границама. Иако ниједан појединац није у стању попунити начињене празнине, ипак свако од вас, с намером да осветли стварност себи и својој околини, може направити мост над тим празнинама, мост саздан од мишљења и поштења. Колико год ово унапред испланирано сучељавање вас, младих људи, са исламом, било непријатно, оно ипак може у вашем знатижељном трагалачком уму произвести нова питања. Настојања на трагу изналажења одговора на та питања отварају пред вама вредну прилику за откривање нових истина. Зато, не пропустите ту прилику за исправно разумевање и перцепцију ислама, без икаквих предрасуда, како би, захваљујући вашем одговорном односу према истини, будуће генерације ову етапу историје односа Запада према исламу писале с мање нелагоде и с мирнијом савести.

Сејид Али Хаменеи
21.01.2015.


Поруку на персијском и другим језицима можете прочитати на следећој адреси:

http://farsi.khamenei.ir/message-content?id=28731

 

Пребарување

Контакт

Незнаног јунака 8
11040 Белград, Србија

Tелефон: + (00) 381 11 3672 564
                        2660 386
Факс: + (00) 381 11 2666 980
   
E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
   
Web: iran.rs
  mk.iran.rs
  me.iran.rs

Online