rahbar hajj 94 01

У име Алаха, Милостивог, Самилосног. Хвала Алаху, Господару свих светова и нека је салават и селам на најбоље створено биће, хазрети Мухамеда и његову часну породицу и цењене пријатеље и све његове следбенике до Последњег дана.

Нека је селам часној Ка'би, бази јединства и тавафа верника и месту спуштања мелека; и селам Месџиду ел Хараму и Арефату и Маш'ару и Мини; и селам скрушеним срцима, и језицима који чине зикир и очима отвореним за разумевање и мислима за отвореним за поуке; и селам вама драгим и усрећеним хаџијама који сте добили могућност да одговорите на позив своме Господару и који сте сели за ове благородне трпезе.

Прва обавеза је добро размислити о овом светском, свакогодишњем и историјском позиву и одзиву: Одазивам Ти се, Алаху мој, одазивам! Одазивам Ти се, Ти уистину немаш друга, одазивам. Заиста, свака хвала, благодат и власт, припадају само Теби, Ти немаш друга! (Ал-Кафи, том 4, стр. 335)

Ово је поглед којег изговарају хаџије на самом почетку ове строге верске обавезе и фарза, испуњене значењем и схватањима тако да у наставку обављања других верских обавеза повезаних са хаџом, координација бива постигнута у складу са тим учењем и тада, као вечно знање и подука, као лекција која никада неће бити заборављена, бива стављена пред њега и програм деловања у наставку људског живота бива усклађен према њему. Од њега се тражи учење ове велике лекције и уједно деловање и рад према њеном учењу; то је извориште које је у стању да животе свих муслимана учини свежим, живим и напредним, и ослободи свих проблема и недаћа у којима су се затекли – у том времену и свим временима.
Идоли егоизма, кибура и телесне пожуде, идоли супериорности и жеља за власт, идоли светског империјализма, идоли лењости и неодговорности и сви други облици идола који уништавају људску душу, биће уништени тек са овим Ибрахимовим (а.с.) залогом, у оном моменту када истиче из дубине душе и када постане програм, животни програм. Тада ће слобода, част и здравље доћи на место зависности, потешкоћа и проблема.

Драга браћо и сестре који обављате хаџ, било које нације да били и из било које земље да долазили, добро размислите о овој Божијој речи и будним и прецизним погледом гледајте на проблеме са којима се сусреће исламски свет, посебно на западу Азије и северу Африке, те на основу тога а према властитим и капацитетима и потенцијалима који постоје у вашој средини, одредите себи обавезе у дужности, и у њиховом спровођењу покажите залагање и труд.

Данас је непријатељска политика Сједињених Америчких Држава у овом региону са једне стране довела до страшних и крвавих ратова, до разарања и прогнанства, довела је до сиромаштва и заосталости, довела је до стварања етничких и верских нетрпељивости, док су са друге стране злочини ционистичког режима који константно према палестинској нацији заузима непријатељско понашање које је достигло врхунац недаћа и зла, и константно вређање и скрнављење части свете џамије Ал-Акса и гажење имовине и живота угрожене палестинске нације, најважнија питања исламског света о којима требамо добро размислити и схватити каква је наша исламска дужност и обавеза према овим стварима. Верски ауторитети, политички челници, јавне и културне личности на својим плећима имају тешку дужност и обавезу, али нажалост, у великом броју случајева, они су заборавили и запоставили ту своју обавезу. Верска улема уместо што је заузета распламсавањем ватре верских несугласица и нетрпељивости, и политичари уместо индиферентности пред непријатељем, и културни радници и јавне личности уместо забављања на маргинама свих заједница, требају пронаћи и схватити велику бол исламског света и на том путу извршити своју мисију пред потпуном правдом Свемогућег Господара; они су одговорни за спровођење истих и морају се потрудити да ту мисију спроведу у дело. Тужна дешавања у региону, у Ираку, у Шаму, у Јемену и Бахреину, на Западној обали и у Гази, али и у појединим другим азијским и афричким земљама, велике су недаће исламског света у којима се могу видети отисци завера светског империјализма те је стога потребно потрчати ка решавању ових проблема и лечењу ових болести. Нације то морају тражити од својих политичких челника и политички системи морају бити одани извршењу својих тешких обавеза.

И хаџ са својим великим окупљањем, најбоље је место презентовања и размене ове историјске обавезе. Ово је прилика за саопштавање свог удаљавања од неверника; то је прилика коју све хаџије – из свих крајева света – требају посебно ценити јер то је једна од најважнијих политичких порука и обавеза у овој верској обавези хаџа.

Ове године горка несрећа у Месџид ул-Хараму загорчала је осећај хаџијама и њиховим народима. Тачно је да су особе погинуле у тим несрећама, било да су биле у стању клањања намаза, тавафа или неког другог облика ибадета, похитале ка свом Господару и да су постигли велику срећу и да су пронашли своје место у милости Свемогућег Господара, ако Бог да, и то је велика утеха за чланове њихових породица, али то не може да ублажи велику одговорност особа које су преузеле обавезу осигурања безбедности овог великог догађаја. Рад према том уговору и провођење те одговорности је оно што ми децидно тражимо.

Нека је селам искреним верницима
Сејед Али Хаменеи

Пребарување

Контакт

Незнаног јунака 8
11040 Белград, Србија

Tелефон: + (00) 381 11 3672 564
                        2660 386
Факс: + (00) 381 11 2666 980
   
E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
   
Web: iran.rs
  mk.iran.rs
  me.iran.rs

Online