khamenei haj 95 01У име Бога, Милосног, Самилосног

Ве-л-хамду лиллахи рабби-л-'алемин ве саллаллаху 'ала сејјидина Мухаммедин ве аалихит-тајјибине ве сахбихи-л-мунтеџибине ве мин тебе'ахум би ихсани ила јеумид-дин

Браћо и сестре у исламу, широм света!

Дани хаџа за муслимане, дани су поноса и процвата у очима створења, дани светлости срца, понизности и призивања Створитеља. Хаџ је света, световна, Божја и људска обавеза. С једне стране, императив "Опет спомињите Алаха, као што спомињете претке ваше, и још више Га спомињите!" и "И спомињите Алаха у одређеним данима", а с друге стране поруком "Ми смо га наменили свим људима, како за мештанина тако и за дошљака" расветљава његове бескрајне и различите димензије.

У овој јединственој дужности, сигурност времена и простора попут јасног знака и светлеће звезде умирују срце човека, и хаџију избавља из блокаде несигурних фактора који долазе од империјалистичких деспота који константно прете људским бићима, и даје му сигуран ужитак у одређеним данима.

Хаџ Ибрахимов који је ислам даровао муслиманима, симбол је части, духовности, јединства и процвата; грандиозност исламског умета и његов ослонац на вечну Божанску моћ ставља се на знање злобницима и непријатељима, и њихова дистанца се истиче наспрам провалије корупције, понижења и угњетавања које силници и међународне кабадахије намећу људској заједници. Исламски и монотеистички хаџ, симбол је поруке "А његови сљедбеници су строги према невјерницима, а самилосни међу собом"; положај избављења од мушрика и пријатељевање и јединство са верницима.

Они који су хаџ скрили у једно туристичко ходочашће праћено злобом и непријатељством против верничког и револуционарног иранског народа под плаштом "политизације хаџа", незнатни су и понижени ђаволи који се у себи тресу због довођења у опасност похлепе великог сотоне, Америке. Саудијске власти које су ове године забраниле одзив на Божији пут и Месџиду-л-харам те поносним и верничким Иранцима онемогућили долазак у Вољену кућу, заблудели су и који свој опстанак на неправедном престољу виде у одбрани светских империјалиста и савезништва са ционизмом и Америком, те напорима у циљу реализације њихових жеља, и на том путу не либе се да учине било какву издају.

Већ близу годину дана пролази од тужних догађаја на Мини када је неколико хиљада људи на дан Бајрама и у ихрамима, под Сунцем и ожеднелим уснама, неправедно лишено живота. Мало пре тога, у Месџиду-л-хараму, такођер, скупина људи заокупљена ибадетом, обављањем тавафа и намаза, сравњена је са земљом. Саудијске власти су одговорне у оба ова случаја; то је ствар о којој се слажу сви тада присутни, посматрачи и технички стручњаци; а актуализиране су и претпоставке о намерном изазивању ове несреће од стране неких интелектуалаца.

Одуговлачење и непружање помоћи напола живим рањеницима жедним живота и чије срце жуди за Курбан-бајрамом, заједно с језиком зикра и мелодијом Божанских ајета, такође је јасно и видљиво. Људи окрутног срца и саудијски злочинци заробили су их са мртвих телима у затвореним контејнерима, и уместо да им помогну, донесу воде на њихове жедне усне, они су им живот одузели. Неколико хиљада породица из различитих земаља света изгубиле су своје најмилије, и њихови сунардоници су ожалошћени. Из Исламске Републике Ирана погинуло и шехидима посталоје близу 500 особа. Срца њихових породица још увек су рањена и уцвељена, и народ још увек је тужан и погођен.

Међутим, саудијске власти уместо да се извине, покају и истраже умешаност директних криваца у овој страшној несрећи, крајњом бестијалношћу и немаром, чак не дозвољавају формирање једне међународне исламске комисије за утврђивање истине. Уместо да се нађу на месту оптуженог, налазе се на месту тужиоца и с још више перфидности и лакоумности откривају своје древно непријатљство са Исламском Републиком, и са свим раширеним заставама ислама наспрам неверства и империјализма.

Њихове трубе пропаганде, од политичара чије понашање према ционистима и Американцима представља љагу исламског света, до неумерених и корупционашких муфтија који отворено, насупрот Књизи и суннету, издају фетве, до медијских курира којима чак професионална савест, такође, није препрека измишљању неистина, залуд се труде да Исламску Републику оптуже за онемогућавање иранским хаџијама да обаве овогодишњи хаџ.

Властодршци смутљивци који су формирањем и опремањем текфиријских и злокобних група, заокупили исламски свет унутрашњим ратовима и убијањем невиних људи, а Јемен, Ирак, Сирију, Либију, и неке друге земље заоденули крвљу; безбожни политичари пружили су руку окупаторском ционистичком режиму затварајући очи пред болом и патњом Палестинаца, те проширили свој зулум и издају до села и градова Бахреина.

Безбожни и несавесни властодршци који су изазвали велику трагедију на Мини, и у име Чувара двају храмова, нарушили су сигурни простор Божанског храма, и Божје госте су жртвовали на дан Курбан Бајрама на Мини, а пре тога у Месџиду-л-хараму. Сада говоре да хаџ није исполитизиран, а друге опужују за велики грех којег су сами починили или су му повод били. Они су потпуни доказ јасне елаборације Кур'ана часног када каже: "Чим се неки од њих дочепа положаја, настоји направити на Земљи неред, ништећи усјеве и стоку. - А Алах не воли неред! А када му се рекне: "Бој се Алаха!" - он онда из ината греши. Њему је доста Џехенем, а он је, доиста, грозно боравиште."

Ове године, такођер, према објављеним извештајима, поред опструирања иранских хаџија и неких других народа, хаџије других земаља доводе у простор неуобичајених контрола уз помоћ шпијунских апарата Америке и ционистичког режима, и тако за све Божију сигурну кућу чине несигурном. Исламски свет, владе и муслимански народи морају упознати саудијске властодршце, те на исправан начин разумети скрнављујућу и безбожничку реалност и њихову овисност и материјализам. Због злочина које су изазвали широм исламског света, не треба да их се пусти на миру, због њиховог зулумћарског понашања према гостима Милостивог, добро размислите о управљању двама храмовима и питању хаџа. Устезањем од ове обавезе, будућност исламског умета бит ће суочена са још већим проблемима.

Браћо и сестре у исламу! Ове године је празно место искреним и иранским хаџијама који чезну за обредима хаџа, али они су својим срцима присутни и поред других из целог света забринути су за њихово стање, и чине дову да им дрво проклетог идола не могне наудити. Браћо и сестре Иранци, довите и молите за отклањање недаћа у исламском свету, и за немоћ империјалиста и циониста те њихових заштитиника против исламског умета.

Моја маленкост, изражавам дубоко поштовање шехидима Мине и Месџиду-л-харама из протекле године, и шехидима Меке из 1987. године. Господара 'аззе ве џел, молим да им опрости и подари високе дереџе. Упућујем селам хазрет Бекијетуллахи Е'зам, и њиховом услишеном довом молим за понос исламског умета и спас муслимана од смутње и злобе непријатеља.

Ве биллахит-теуфик ве'алејхит-текелан

Сејед Али Хаменеи

Концем Зи-л-Ка'деа
12.06.1395.
02.09.2016.

Пребарување

Контакт

Незнаног јунака 8
11040 Белград, Србија

Tелефон: + (00) 381 11 3672 564
                        2660 386
Факс: + (00) 381 11 2666 980
   
E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
   
Web: iran.rs
  mk.iran.rs
  me.iran.rs

Online