Soleimani blackДр Мохсен Солејмани, директор Културног центра Исламске Републике Иран у Србији и изванредни директор Културног центра Исламске Републике Иран у Црној Гори и Македонији, преминуо је у понедељак 22. јануара 2018. године од последица срчаног удара.

Пре избора на место директора Културног центра Исламске Републике Иран у Београду, др Солејмани је обављао низ других функција у институцијама уметности и културе.

Рођен је 1959. године у Техерану. Дипломирао је енглеску књижевност на универзитету Аламе Табатабаи у Техерану и докторирао у области дечије књижевности.

Озбиљну књижевну каријеру започео је од 1980. године и до сада је написао и превео око 100 радова у области књижевне критике, наративних принципа и прозних књижевних дела. Поред первођења и ауторских књижевних дела, писао је и за радио и телевизију, а око седам годна и за штампу. Поред тога у више наврата је био и књижевни и уметнички уредник у разним часописима и новинама као што је популарни ирански лист "Хамшахри", као и главни и одговорни уредник више часописа као што је "Ђонге суреха".

Два пута је био члан жирија награде "Књига године", једном члан жирија награде "Ђалале Але Ахмар", а једну годину је провео у управном одбору Удружења дечијих и омладинских писаца.

Др Солејмани је такође држао предавања о књижевности на универзитетима, факултетима и центрима за културу и уметност. Поред тога је годинама држао предавања из области писања фикције, а предавао је и на Факултету ликовних уметности Техеранског универзитета.

Др Солејмани је део свога живота провео бавећи се активностима у области међународног културног менаџмента. Дужи низ година је био виши стручњак за међународну културу, а неколико година је провео на функцији културног представника И.Р. Ирана у Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама.

Пребарување

Контакт

Незнаног јунака 8
11040 Белград, Србија

Tелефон: + (00) 381 11 3672 564
                        2660 386
Факс: + (00) 381 11 2666 980
   
E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
   
Web: iran.rs
  mk.iran.rs
  me.iran.rs

Online